Interese par jauniem A klases birojiem strauji pieaugs

Pieaugot energoresursu cenām un komunālajiem maksājumiem, kā arī nepieciešamībai pēc moderniem un elastīgiem birojiem, tuvākajā laikā būtiski palielināsies interese par jaunbūvētiem vai topošiem A klases birojiem.

Meklējot iespējas ietaupīt un vienlaikus izmantot augstākās kvalitātes darba telpas, aktīvākie varētu būt tie nomnieki, kuri šobrīd nomā B klases vai pirms ilgāka laika būvētus A klases birojus, Dienas Biznesam prognozē nekustamā īpašuma attīstības uzņēmums Pillar Capital.

Kā norāda uzņēmuma attīstības direktors, valdes loceklis Pēteris Guļāns, jaunās A klases biroju ēkas izceļas ar augstu energoefektivitāti un mūsdienīgiem tehnoloģiskiem risinājumiem, kas izmantoti šo biroju būvniecībā.

"Sagaidāms, ka augstas energoefektivitātes un mūsdienīgu tehnisku risinājumu dēļ kopējās nomas un komunālo pakalpojumu izmaksas jaunajos A klases birojos būs līdzīgas ar kopējām nomnieku izmaksām B klases birojos. Tas ir būtisks arguments, lai pieņemtu lēmumu par telpu nomu jaunā A klases ēkā," stāsta P.Guļāns, atsaucoties uz uzņēmuma pieredzi un sarunām ar potenciālajiem nomniekiem topošajā biroju ēkā New Hanza teritorijā.

Rīgā liela daļa biroju ēkās ir būvētas pirms 10-20 gadiem, atbilstoši tā laika tehnoloģiskajām un energoefektivitātes prasībām, kas būtiski atšķiras no risinājumiem un prasībām šobrīd. Būtiskākā atšķirība ir ēku tehniskie rādītāji, piemēram, siltumizolācija, logu siltumu vērtības, saules aizsardzība logiem, apgaismojums, ventilēšanas un dzesēšanas iekārtu efektivitāte. Atšķiras arī iespējas ērti pielāgot telpas konkrēta nomnieka vajadzībām, ko spēj nodrošināt jaunie A klases biroji, jo attīstītāji, projektējot ēkas, ņem vērā aktuālās tirgus tendences un nomnieku prasības. Piemēram, piedāvājot arī kopstrādes telpas, kas ļauj nomniekiem ērtāk plānot biroja noslodzi tā dēvētā hibrīddarba apstākļos, stāsta P.Guļāns.

"Nomniekiem ir svarīgi gan moderni risinājumi, gan uzņēmuma darbinieku labsajūta, jo tas palīdz piesaistīt un noturēt kvalificētu darbaspēku. Tā rezultātā uzņēmumi aizvien aktīvāk un precīzāk izvirza prasības birojam un papildus pakalpojumu klāstam, kas nepieciešami, lai nodrošinātu uzņēmuma un darbinieku ikdienas vajadzības".

Pillar Capital šobrīd turpina New Hanza teritorijas attīstīšanu. 2023.gada sākumā teritorijā, kas atrodas netālu no Rīgas klusā centra, tiks nodota ekspluatācijā pirmā no plānotajām biroju ēkām, kas būs gandrīz nulles enerģijas ēka ar saules paneļiem, kas nodrošināt koplietošanas elektrības patēriņu, un kuras atbilstību ilgtspējīgas būves principiem apliecinās BREEAM Excellent sertifikāts.

New Hanza birojā Mihaila Tāla ielā 1 pamatdaļā tiek izbūvēti 6 stāvi, torņa daļā – 12. Ēkas kopējā platība būs 16 700 m², no kuriem 12 680 m² būs paredzēta nomai. Ēkas pirmajā stāvā plānotas komerctelpas 800 m² platībā, no kurām 300 m² tiks atvēlēti ēdināšanas pakalpojumiem. Mazākais birojs ir pieejams platībā no 150 m².